Moped blog

Moped blog

Renault Clio gyújtótrafó a CB-ben...

... avagy végre pont került a közel két éves szívás végére?

2015. március 11. - gus

Ugye arról írtam már, hogy a Simsonom milyen állapotban került hozzám, aztán hogy adtam szerencsére túl rajta. Hasonló a történet a CB-mmel is, leszámítva, hogy 1) a főtengely-felújítás itt nem 5000 forint, 2) nem adtam el, ma is napi használatban van. Nem ritka, hogy motorból az ember különböző célokra különböző típusokat tart. Én elvileg a mopedet - a posztok visszatérő szereplőjének számító napszítta piros Puch Maximat - kis távokra használom, a CB 125-öst gyorsabb városi körökre és az agglomerációba, az XBR-t pedig túrázni, de ezt az elméleti felosztást az élet gyakran felülírja (például hogy épp melyikben van benzin, meg hogy melyikkel van aznap kedvem menni, mert ugye szép dolog a racionalitás, de azért ne feszítsük túl a húrt).

És akkor még mindig csak utcai motorozásról beszélünk, a terepmotorozással még el sem kezdtem ismerkedni.

cb_125.JPG

A CB 125-öst főleg gyorsabb városi körökre és az agglomerációba használom - már amikor ő is úgy akarja

A többféle motor egyidejű használata tényleg nem sznobéria: a méretbeli és teljesítménykülönbségek itt jóval nagyobbak, mint az autóknál. Míg egy moped 45 kiló és 1,5 lóerő, addig egy Suzuki Hayabusa 220 kiló és 200 lóerő. Akárhogy is számolom, ezek a számok két hozzávetőleges végpont között 4-szeres, illetve közel 140-szeres különbséget jelentenek! De ha egy másik csúcsgépet veszünk: a Honda Goldwing is 80-szor erősebb és 7-szer nehezebb egy átlagos mopednél. Míg a mopeddel jó leugrani a közértbe, de nagyon messzire nem igazán, addig a Hayabusával és a Gold Winggel pont a városban förtelem araszolni és egyensúlyozni, de a túrázásban mindkettő kiváló társ lehet. Ezzel szemben az a helyzet, hogy az autók többsége városi használatra és távolabbi utazásokra egyaránt megfelelő. (Persze vannak hosszútávfutó mopedes fanatikusok, de azért nem véletlen, hogy nincsenek sokan.) A sznobéria vádját már csak azért sem igen tudnám a magam fejére vonni, mivel a három motorom együttes piaci értéke jó esetben is legfeljebb egy 10 éves Suzuki Swiftével vetekszik.

DSC_0118.JPG

A felső rakparton

Arról, hogy a CB-men mi mindent kellett eddig megjavítani, nemsokára írni fogok, úgyhogy most ezt nem fogom részletezni, mert félő, hogy betelne az internet, pusztán csak arról az örömhírről tudósítanék, hogy végre van normális alapjárata. Mikor hozzám került, egy valószínűleg zárlatos Simson-trafó teljesített benne nem túl jó szolgálatot. Ezt feltehetőleg az előző tulaj faragta bele, akinek a motorokhoz való hozzáállását most nem minősíteném, majd a később több hónap alatt kiküszöbölt hibák szisztematikus számbavételekor lesz rá alkalom, talán még csuklani is fog - és a Simson-trafót tényleg kellett kicsit "faragni", ugyanis a tank alá önszántából nem fért be rendesen, de sebaj, gondolhatta az előző tulaj, ha az ember kitartóan csapkodja a tankot, a trafó sarka szépen lelapul. Le is lapult. 

DSC_0038.JPG

"A tank alá nem fért be rendesen, de sebaj, gondolhatta az előző tulaj, ha az ember sokat csapkodja a tankot, a trafó sarka szépen lelapul. Le is lapult"

Szóval új trafó után kellett nézni. Külön öröm, hogy a magyarországi Honda-képviseletek nyilvántartása ezt a típust nem ismeri, úgyhogy tőlük még egy indexburát sem tudok típus- vagy vázszám alapján rendelni, de a kolléga talált a pincéjében egy Clio-gyújtótrafót, ami paramétereit illetően ígéretesnek tűnt. Néhány hete már egyszer bepróbáltuk a CB-be, de valamiért nem adott szikrát, aztán mivel már késő este volt, meg hideg is, nem erőltettük a dolgot, csak konstatáltuk, hogy nem jó, vagy nem ide való, és hagytuk az egészet a fenébe, a Simson-trafót meg szépen visszaraktuk.

Aztán úgy alakult, hogy a sz@r gyújtásnak és trafónak köszönhetően végül már semmi alapjarat sem volt: ha nem tartottam a fordulatot 3000 fölött, akkor a CB hajlamos volt lefulladni. Ugye mondanom sem kell, hogy piros lámpánál állva, amikor az ember a zöldre vár, és a mögöttünk lévő autó is gyors rajtot szeretne venni, milyen baromi veszélyes játék ez. Ja, és mivel nem önindítós a CB, külön öröm, hogy ilyenkor a berúgókarral is bíbelődni kell. Amolyan orosz rulett öt golyóval.

Úgyhogy rövid úton visszatértünk a gyújtás kérdéséhez, és arra jutottunk, hogy a Clio-trafónak mégiscsak jónak kell lennie, mert ugyan mi a fenéért lenne rossz (tudom, logikailag nem hézagmentes ez az érvelés, de néha segít). Jó, bontott alkatrészről beszélünk, de volt még mellette másik három (ugye a Cliók leggyakrabban négyhengeresek, leszámítva mondjuk ezt), azokkal pedig nem volt baj. Bár a kolléga szerint ezek ilyen fura gyertyapipatrafók, vagyis a motor melegéből a lehető legtöbbet kapják, ezért hajlamosak gyorsan elköszönni, de az installált példány a CB tankja alatt - távol a blokktól - olyan huzatot kap, hogy nincs az az isten, hogy túlmelegedjen.

Pencil_Dry_Ignition_Coil_for_Renault_Clio_123422539.jpg

A Simson-trafót váltó Clio-trafó

Szóval a kolléga beleszerelte a gyertyakábelt, és ismét beraktuk a CB-be. Rárúgtam a berúgókarra, és a blokk hidegen is úgy kezdett el ketyegni, mint egy svájci óra - amire korábban semmiféle hajlandóságot sem mutatott, még melegen sem. Mindehhez még annyit, hogy az akksi is baromira le volt merülve: még az üres állás ledes jelzőfénye is csak hunyorgott. De az alapjárat hibátlan volt.

Viszont! Noha az alapjárat megjavult, de a motor elkezdett magasabb fordulatszám-tartományokban rángatni. Nem mindig ugyanúgy csinálja, van, hogy 7000-nél rángat, aztán 8000 fölött elmúlik. Van, hogy már 5000-től rángat, és nem is nagyon pörög tovább. Aztán van, hogy nem rángat. Az okára a kollégával még nem jöttünk rá, de valószínűleg a Renault-trafó mégsem olyan jó, mint hittük. Sőt. Ezzel párhuzamosan egy újabb sajnálatos mellékhatás is jelentkezett: az akksi merül. Nem tudjuk még, hogy mitől, de valszeg nagyobb az áramfelvétele a trafónak, mint kellene. Multiméterrel kimérve ugyanis a többi fogyasztó áramfelvétele és az akksi töltése is normális értékeket mutat. De valamitől mégiscsak merül, és biztos, hogy nem az állásban, mert akkor a motoron az égvilágon semmi sem fogyaszt áramot.

cb_csiga.JPG

Tetűlassan mászik a csiga

Biztos, ami biztos, Lukács a gyújtás érintkezőit azért megtisztította, és milyen jól tette, mert kicsit össze voltak égve, én pedig kicseréltem a diódahidat, hátha az a ludas, plusz beruháztam egy új Yuasa akksira is (mert akár segít a helyzeten, akár nem, az előző noname akksim már igencsak kukaérett volt). Valamit javult a helyzet, de még mindig nem százas. Szóval mindenképp egy másik trafóval is meg fogunk próbálkozni.

A fogyasztást csak ezután lesz érdemes figyelni. Valószínűsíthetően az ócska Simson-trafó miatt elég sok benzin távozhatott elégetlenül a kipufogón keresztül, aminek köszönhetően a motor 4(!) liternél is többet beszippantott 100 kilométerenként. Ez egy 125-ös négyütemű Hondától - még akkor is, ha immáron 34 éve rója az utakat - enyhén szólva sok. Mivel egy erősebb (14Le) és (hál'Istennek) még karburátoros 125-ösről van szó, fogyasztási versenyt nem fogok vele nyerni, de becsléseim szerint 3-3,5-re fog az érték beállni, ha a gyújtásproblémát végre valahára megoldjuk. 

 ✿  ✿  

A következő posztban arról fogok elmélkedni, hogy tulajdonképpen miért is csinálom ezt az egész Moped blogot. Vigyázat, szubjektív és extra filozofikus tartalom!

✿  ✿  ✿

Ha arra is kíváncsi vagy, a fokozatosság elvét követve hogyan jutottam el a mopedtől a nagymotorig, itt elolvashatod.

ⓜ ⓞ ⓟ ⓔ ⓓ   ⓑ ⓛ ⓞ ⓖ

Ha pedig van olyan mopeded Budapest környékén, amit egy rövid tesztre szívesen kölcsönadnál, akkor ezt kommentben jelezd, és mi örömmel írunk róla. (A felhívást lásd itt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://moped.blog.hu/api/trackback/id/tr726884185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelemenn 2015.03.12. 12:40:05

www.servicehonda.com/parts/lookup

Ha gyári cikkszám kell a mocihoz.
Cikkszám alapján jó eséllyel már a hazai kereskedés is meg tudja neked rendelni az alkatrészt.

arthur877 2015.03.12. 16:12:06

Azért a fordulatszámhoz tessen már beletenni egy pontosan belevaló hőértékű zsír új gyertyát is!
Egy trafó meg nem tud annyival több áramot "enni", hogy töltés helyett merítse az akkut!

gus 2015.03.12. 16:26:23

@Kelemenn: megnéztem, nincs benne ez a típus.
@arthur877: ha tudnám, milyen hőértékű gyertya kell bele, isten bizony beletenném. Azért gyanakszom a trafóra, mert a régi Simson-trafó, bár az szar volt sok szempontból, de nem merítette az akksit

esef 2015.03.12. 17:17:47

Jótanács: a sagem gyártmányú trafónál az alsó szürke részt zsugorcsövezd be, illetve a gyertyahézagot rendszeresen ellenőrizd. Csak így lesz hosszú életű megoldás

Pepejoe 2015.03.12. 17:22:03

gus

Keríts egy hasonló felépítésű és korú blokkot, aminek megtudható a gyári gyertyatípusa, stb. Azért a menethosszra figyelj de az könnyedén megállapítható. Kiindulásnak jó, aztán menet közben úgyis kiveszed párszor és a színe alapján elmozdulhatsz valamelyik irányba.

gus 2015.03.12. 17:39:48

@Pepejoe: Igen, amit leírsz, azt már megcsináltuk.

GT_Riders 2015.03.12. 17:57:18

Szia
Ha érdekel, van pár alkatrészem a motorodhoz, még gyújtó trafó is (gyári!)
Nekem egy 78-as CB125T van, indexburát is tudok hozzá szerezni, és rengeteg más dolgot is.

Pepejoe 2015.03.12. 18:40:28

@gus:

Na, akkor gyertyagond megoldva. Merthogy írtad, nem tudod a pontos hőértéket. Ha minden jól működik és jó a színe, akkor az lesz az.

ZYLO 2015.03.12. 19:00:56

"Lukács a gyújtás érintkezőit azért megtisztította"
Ez még megszakítós gyújtású? Ahhoz nem lesz jó az elektronikus gyújtáshoz való trafó. Megy vele egy darabig, de megeszi a megszakítót.

gus 2015.03.12. 20:29:05

Itt a gyújtáskapcsoló érintkezőire gondoltam, nem fogalmaztam elég pontosan. De egyébként ige, megszakítós a gyújtás, de a trafó nem CDI gyújtáshoz való, úgyhogy ez nem hiszem, hogy gond.

gus 2015.03.12. 21:21:17

@GT_Riders: Szia! Az indexbura csak egy hasraütésszerű példa volt, de trafó tényleg kellene, csak egyrészt szerintem ami neked van, az 6V-os, az én motoromat meg valamelyik előző tulaj átalakította 12V-osra, másrészt pedig az enyém 1 hengeres, a tied pedig 2, amihez félek, hogy tök másfajta trafó való.
Egyébként több Honda-kereskedéssel is beszéltem már a motorom ügyében, semmilyen katalógusban nem találják, nem tudnak hozzá rendelni semmit sem. Egyszerűen ez a típus számukra nem létezik, hiába parkoltam le vele a Honda-kereskedés elé. :-)

gus 2015.03.12. 22:13:45

Mondta is az egyik Honda-szaki az üzletben a vázszám alapján, hogy "ilyen motor nincs". Mondtam neki, hogy menjen ki a bolt elé, és nézze meg. :-)

hobbietronikus 2015.03.12. 22:45:59

@gus: A megszakítós gyújtás hátránya, hogy a fordulatszám változásával változik gyújtótrafó feltöltésének ideje, emiatt változik a szikraenergia.
Erre számítógép által vezérelt rendszereknél olyan megoldást alkalmaznak, hogy figyelik és szabályozzák a transzformátor primeráramát, így minden fordulatszám esetén ismert a szikraenergia.
Ha egy ilyen transzformátort (fogalmam sincs, hogy ez olyan-e...) megszakítós gyújtással használsz, az szerintem simán kérhet akkora áramot, ami több, mint a töltőáram, tehát lemeríti az akksit. szerintem hosszútávon a trafó és az egész, transzformátort meghajtó áramkör tönkremehet.
Az, hogy lemerült akksival is van megfelelő gyújtás, magyarázza az elméletemet.
A biztos diagnózishoz meg kéne mérni egy eredeti és a mostani transzformátort és kiszámolni a tárolt energiát.

gus 2015.03.12. 23:12:38

@hobbietrinikus: köszi az eszmefuttatást, igen valami ilyesmi gond lehet, amit írtál. Egy eredeti transzformátort én is szívesen megmérnék, de az a baj, hogy ha tudnám is, milyen volt benne eredetileg, akkor se tudom, honnan szerezzek egyet.

mt-03 2015.03.12. 23:20:00

nem ismerem ezt a tipust de en is igy jartam a japo beles cub-ommal, azt se ismerik sehol, nincs hozza semmi, ami van azt is ugy kell osszelesni hogy melyik masik tipusban hasznaltak es az alapjan beszerezni.

lezsi 2015.03.12. 23:52:46

A konkrét trafótípust nem ismerem, de hasonlókat mértem már, jellemzően 2-3ms töltési idővel működnek gyárilag, 5-10A üzemi árammal (a töltés idejére, pulzus-szerűen), a primer ellenállás 0,5 Ohm körül van. A megszakítós rendszer folyamatosan tölti a tekercset, ami a fentiek szerint akár 20-30A közötti folyamatos áramot jelent. Ez a többszáz watt teljesítmény rövid úton megsüti a trafót, a generátort, és a megszakítót is. Ha nem cél az eredetiség, én valószínűleg keresnék egy elektronikus gyújtáspanelt.

bervas · http://mt10.blog.hu 2015.03.13. 09:23:26

Ha eddig nem rángatott fordulaton, most meg igen, elég hamar kidobnám belőle a trafót. Valami átüt, áthúz benne, esetleg más öreg analóg cuccot is tönkretesz. Haver Mégane-ja igencsak nem szerette ezeket a trafókat.
Ebay-en valószínűleg lesz hozzá cucc, ha magyar oldalakon abszolút nem találsz... de itt is szokott meglepően sok öreg japán vacak előfordulni kókányoló tizenévesek hirdetéseiben.

hobbietronikus 2015.03.13. 09:40:03

@gus: Ha kísérletező kedvű vagy, akkor lehetne még ezzel próbálkozni, pl. megoldani hozzá az áramkolátozást, bár erősen valószínű, hogy egy kipróbált, bevált megoldással hamarabb jutsz eredményre.

lodola 2015.03.13. 10:34:23

ha szar trafót kell mondani minden autóboltos egyből rávágja hogy renault:)

Powerslave 2015.03.13. 14:25:45

Ha a trafó miatt merül az akksid, akkor az a trafó biza kehes. Normális esetben, egy hibátlan trafó nem fűti el a töltésedet.

Balthazor Hellman 2015.03.13. 16:38:19

Csak egy kérdés: Nem lehetne esetleg egy SR 125-ös (vagy hasonló 125-ös japán) komplett gyújtását rárakni próba képpen?

gus 2015.03.13. 19:39:33

@ Balthazor Hellman: Egyelőre trafókkal próbálkozunk, talán nem reménytelen, mert akkor kezdett el rángatni, amikor ezt a trafót betettük. Szóval tuti, hogy ez a trafó nem jó neki, meg a Simson-trafó sem volt jó, mert azzal meg alapjárat nem volt, de csak találunk majd valamit, amivel normálisan működik.
süti beállítások módosítása